neljapäev, 6. september 2007

electricity and gravity

Üks põnevamaid aspekte majaehitamise juures on igale alustavale ehitajale kindlasti elektrisüsteemi rajamine. Selleks on kaks võimalust. Üks maksab vähemalt 50 tuhat krooni ja teine on põnev seiklus rippuvate liaanidega dzunglis, kus matšeetet ei tohi kasutada (kusjuures minge vaadake poes soojustusvilla lõikamise nuga, mina seda oma koju küll ei julge osta!).
Kui olete otsustanud teise variandi kasuks ning peale elektrikapi ametlikku vahetust kõik juhtmed ise vedada kavatsete, vajate kolme asja: esiteks väga palju väga pikka juhet, mis niikuinii saab otsa just siis kui onkesköötundilöönudjubakelladkõikmelinnas ning oled kipsimeestele lubanud et kõik on homseks tehtud; teiseks - suurepärast loogilist mõtlemist ning briljantset planeerimisvõimet nagu minul; ning kolmandaks - sitkust, sitkust ja veelkord sitkust.
Oluline otsustamiskoht on veel, kas lasta kipsimeestel kogu lae alla veetud esimese korruse valgustus- ning pistikutelahendus kinni küprokkida enne kui tolknevatele juhete midagi otsa pusid, et nende funktsionaalsust kontrollida, või mitte. Seiklusehimulistele soovitan esimest varianti, kuigi kogemus näitab, et kui esmaspäeva lõunast saadik ning ka igal järgneval õhtul kipsimeestele lubad et järgmisel hommikul on elektriga kõik tehtud ning nad saavad oma tänuväärse töö kallale asuda, võid vargsi loota et laupäeva lõunaks, kui su juba-töötava-elektrisüsteemiga majaga vend objektile jõuab, on sul talle midagi ette näidata mille mõttekust ta hinnata saab.
Oluline info veel: pliit, ahi ja 3000-vatine boiler lähevad kolmefaasilise (5 x 2,5 mm) juhtme külge (kui teil muidugi on kolm faasi majas sees üldse, popud!!), pistikud 3 x 2,5 mm ja valgustus 3 x 1,5 mm juhtmega. Niiskete ruumide, pesumasina ning majast väljaspool asuva elektri juhtmed peavad olema rikkevoolukaitsmega.
Kõige parem on ühendusi teha niisuguste väiksete värviliste koonustega, mida poodides nimetatakse rakettideks. Sinna pistad ühendatavad juhtmed puhastatud vaskosa pidi (ca 1 cm) sisse ja keerutad kinni. Oluline on, et kuskilt ei jääks vaskosa välja. Ma ei tea kas mul jäi, homme vaatan kõik raketikesed üle enne kui küprokki lendama hakkab.
Teie elektrikapp on jagatud suureks hulgaks kaitsmeteks. Mida kõvem mees sa oled, seda rohkem neid on. Minul on kuusteist, ja ma olen päris kõva mees. Elektrimees on neile kaitsmetele andnud nimed, näiteks köögi pistikud 1, köögi pistikud 2, pliit ja ahi jne. See tähendab et igat niisugust üksust saab ülejäänud süsteemist sõltumatult välja lülitada. Või sisse. Juhul kui oled kõik õigesti ühendanud. Ma veel ei tea, aga kui kogu ühendamine kunagi tehtud on, siis ma pühendan ühe päeva imetlemisele kui imetlusväärselt õigesti kõik funktsib. Võib-olla kutsun isegi teid oma kätetööd imetlema!

Kommentaare ei ole: