reede, 22. aprill 2005

feeruell to aarms

Ma usun et olen juba maininud niisugust teadusabinõu nagu kõrgefektiivne vedelikkkromatograafia (ingl. k. high effective liquid chromatography, HPLC). To cut a long story short, on tegemist aparaadiga, mis võimaldab määrata erinevate ainete hulkasid mingis materjalis. Meie puhul on selleks reeglina mingi neurotransmitteri hulga määramine kas ex vivo ajukoes või siis in vivo ekstratsellulaarsest ruumist kogutud proovidest. Kes ei tea, mida tähendavad neurotransmitter, ex vivo, in vivo ja ekstratsellulaarne, vaadake siia.
Eelmise aasta lõpust oleme õnnelikud online HPLC aparatuuri omanikud, mis tähendab, et in vivo kogutud proovid (okei, rotil on torud peas, ta jalutab reipalt ringi ja meie kogume samal ajal tema aju biokeemiat kirjeldavaid proove, torusid füsioloogilise lahusega läbi voolutades) ei jää mitte aastateks külmkappi seisma, vaid lähevad otse mööda toru roti peast aparaati, mis seal vajalikud analüüsid kohe ära teeb. Aparaadi enda jaoks käib protsess põhimõtteliselt niimoodi, et tal on ette antud 7,5-minutiline tsükkel, mille jooksul ta kogub proovi kokku (füsioloogiline lahus pumbatakse läbi torude - ja seega ka pea - kiirusel 1,5 mikroliitrit sekundis, seega 7,5 minuti jooksul koguneb seda 11,25 mikroliitrit) ning mõõdab selle järgmise proovi kogumise jooksul ära. Lihtne ja - nüüdseks juba - kerge käsitleda. Täpset hinda ei ta, aga projekti sai nelja niisuguse komplekti maksumuseks kunagi kirjutatud poolteist milli. Praegu on meil kolm komplekti.
Milleni ma tahan oma jutuga jõuda on see, et ühel aparaadil kell lihtsalt käib aeglasemalt. Otsustas niimoodi, et parem oleks, kui 7,5 minutit kestaks umbes kaheksa minutit. Ju see siis on õige.

Kommentaare ei ole: