laupäev, 6. november 2004

kaitsekookimine

Täna, kallid lugejad, räägime sellest kuidas teha kooki. Sest see on imelihtne. Tunduvalt lihtsam kui teistest asjadest rääkimine, mis hilissuvise äiksepilvena mu hingel lasuvad. Ja konnad krooksuvad pahaendeliselt saunataga tiigis. Ooo taevas, miks kuri saatus jpms mis lükkub lihtsalt homsesse või üldse mõnele muule päevale.
Niisiis - tänase päeva teema on mandlikook maisijahust. Now, to make a cake this good, peate te eelmisel päeval igaks juhuks valmistama kaks portsu muffinseid, mille retsepti leiate siit. See välistab võimaluse, et küllasaabuvad vanaemad ja tädid ja lapselapsed teid köögipõrandalt jahuhunnikust lohutamatult nutmast leiavad ja maitsva magustoidu asemel hoopis teid veenma peavad, et TEGELIKULT nad just sõid kodus ja kõht on nii täis, ei tahagi midagi. Anyway, kui muffinsid külalisi ootamas on, saate julgelt koogi kallale asuda.
Selleks peenestage ca 250 grammi BLANŠEERITUD mandleid (ning nende puudumisel mandlilaaste) kusagil ära. Ma ei soovita läbi teha niisugust kulinaarset avastusretke nagu mina EELMISEL KORRAL kui mul oli vaja tunduvalt väiksem hulk pähklilisi purustada, mis seisnes esmalt noaga lõikumises, seejärel lusikaga köögipaberi sees hõõrumises ja seejärel meeletult kilekoti sees haamriga peksmises, kuni lagastatud põrandalt pilku tõstes veekeetja kõrval köögikombaini märkasin, ei - teie võite need kohe köögikombainiga purustada. Samal ajal pange sinna purustuma ka 2/3 suhkrust (kokku 150 grammi, niiet koos mandlitega ca 100g). Siis valage segu TÖÖLAUALE (ning kui teie ema teile oma Tupperware tööalust ei laena, võite selle valada ka lihtsalt köögilauale, aga enne küsige sel puhul järele, kuna teie kass seal viimati käis jms detailid. Sinnasamma töölauale lisage jahu (200g), maisijahu (250g), üks riivitud sidrunikoor, ülejäänud (st mingi 50g) suhkur, teelusikatäis vanillisuhkrut (Ujula Konsumis ei ole, aga Eedenis küll) ja noaotsatäis soola. Välja tuleb ilus värviline kuhi, nagu kokaraamatute sissejuhatavatel lehtedel, kus on maalilised vaikelud erinevatest köögitarvetest ja -ainetest hunnikutes koos, mille kohta te senini olete arvanud, et niimoodi keegi neid küll ei ladusta ega toidutegemiseks valmis ei pane, munad jahuga segamini ja. Aga vat paneb küll, you lousy hippies! See jahudehunnik segage segamini ja vormige sellest ilus küngas, mille keskele tehke süvend. Üsna sügav. Sellesse süvendisse kallake (retsepti kohaselt eelnevalt segatult, aga sellest võib ka hoiduda) 2 lahtiklopitud munakollast ning 125g võid ja 100g SEARASVA (jah, te lugesite õigesti), mis on eelnevalt väikesteks tükkideks hakitud. Hiljem võite lugeda seda lauset, mis ütleb, et kui tahate valmistada LAHEJEMAT ja KERGEMAT kooki, võite ka searasva asendada võiga (või, noh, margariiniga, mis minu jaoks on nikuinii või ekvivalent). Siis segate ruttu näpuotstega ja pudistate, kuni on valminud mõnus SÕMER tainas. Siis paned taigna 25cm läbimõõduga tordivormi ja küpsetad 190 kraadi juures ca 40 minutit. Ja ärge ehmatage, kui kook pealtnäha näeb ahjust väljudes välja samasugune nagu sinna minnes. Peale võite panna jäätist, nii on väga hea. See meenutab Wilde vanaema kooke, ainult et on üleni niisugune purune nagu neil vaid pealmine kiht. Ja rammus on kaa, niiet jätkub nii omale, vanaemale kui ka afrikasse lastele saatmiseks vajaduse esinemisel.
Noh, mis siis muud kui head isu. Onju.

Kommentaare ei ole: